نوشيدن

گياه خواري
دسامبر 10, 2015
تغذيه براي چاقي
دسامبر 26, 2015
نمایش همه

نوشيدن:

نوشيدني ها، قسمت مهمي از نياز روزانه جسم را به مایعات برای سوخت و ساز مواد تامين مي کنند. همانگونه که انتخاب يک نوشيدني مفيد و مغذي تأثير مطلوبي در سلامت شخص دارد، عدم دقت در انتخاب آن نیز مي تواند سلامت را به خطر اندازد. نوع آشاميدني بايد مناسب با آب و هوا انتخاب شود زيرا استفاده اين مواد در تغيير درجه حرارت پوست نيز اثر دارد به اين ترتيب که نوشيدني هاي گرم سبب بالا رفتن جريان خون زير پوستي شده و در نتيجه شخص احساس گرما مي کند. عکس اين عمل با آشاميدن نوشيدني هاي خنک اتفاق مي افتد. استفاده از آب ميوه ها و سبزي هاي تازه و خنک، موجب نشاط روح و تقويت جسم مي شود.

مقدار کل آب بدن مردان با وزن متوسط (۷۰ کيلو گرم) تقريباً ۴۰ ليتر است و حدود ۵۷% کل وزن بدن آن ها را تشکيل مي دهد. در يک نوزاد مقدار کل آب تا ۷۵% وزن بدن نیز می رسد اما اين مقدار تا سنين پيري کاهش مي يابد.

 در چاقي نسبت درصد آب بدن به ۴۵ % کم ميشود. حدود دو سوم آبي که روزانه از راه دهان وارد بدن مي شود به شکل آب خالص يا نوع ديگري از نوشيدني ها است و بقيه از راه غذا به بدن مي رسد.

 توصيه هاي كلي در مصرف مايعات بنا به موقعيت، جنس و وضعيت سلامت افراد بصورت:

 به طور متوسط مصرف ۸ لیوان مایعات  )ترجیحا آب(  در روز برای بالغين توصیه می شود نیاز روزانه مردان به مایعات حدود یک لیتر بیش از زنان است.

مادران شیرده حدود ۱-۷۵/۰ لیتر بیش از سایر زنان نیاز به مصرف مایعات جهت تامین آب مورد نیاز بدن و تولید شیر دارند.

مصرف مایعات کافی در سنین بالاتر از ۵۵ سال مورد تاکید است. این گروه سنی بیشتر مستعد عدم تعادل آب و الکترولیت در بدن خود به علل مختلف از جمله کاهش احساس تشنگی، کاهش عملکرد قلب و کلیه، کاهش تحرک بدنی و استفاده از داروهای مدر، ملین و سایر داروها هستند.

 در خانم هاي باردار به قطع و يا محدود كردن مصرف برخي نوشيدني ها از جمله قهوه، چاي، نوشابه هاي گازدار و ساير نوشيدني هاي حاوي کافئين تاكيد شده و آب به عنوان بهترين نوشيدني معرفي شده است. همچنين توصيه مي شود در مواقعي كه تهوع صبحگاهي وجود دارد از مايعات، بين وعده هاي غذايي استفاده شود و نه همراه غذا. در صورت بروز يبوست که به علت کم شدن حرکات لوله گوارش ايجاد مي شود، براي کمک به تنظيم حرکات روده ها توصيه مي شود همراه با غذاهاي پر فيبر مانند نان سنگک، حبوبات و غلات مقادير زيادي مايعاتي همچون آب یا آب ميوه طبیعی مصرف شود.

براي سلامت و شادابي:

سبزي ها كه ما در ايران آنها را بعنوان سبزي خوردن مي شناسيم شامل ريحان، نعنا، تره، پيازچه، شاهي، مرزه، جعقري و….. صيفي ها مثل انواع كلم، هويج، كدو تنبل، كدوي سبز، بادمجان، گل كلم، چغندر (لبو)، سيب زميني، كرفس، ريواس، انـــواع تــرب، شــلغم، فلفل هاي دلمه اي و فلفل سبز با تنوع رنگها و طعم هايشان رازهاي بي شماري در دل دارند. انواع ويتامين ها  واملاح معدني مثل ويتامين  A ، ويتامين C  ، پتاسيم، منيزيم و آهن از دل خاك جذب اين گياهان مي شود و ما از طريق مصرف مداوم آنها مي توانيم نيازهاي سلولي مان را رفع كنيم.

سبزيها منابع ويتامين A و C:

  سبزي هاي سبز برگي مثل (سبزي خوردن) سرشار از ويتامين C و سبزيهاي زرد يا نارنجي يا قرمز سرشار از بتاكاروتن پيش ساز ويتامين A  مي باشند و توصيه مي شود در برنامه معمول روزانه هم از سبزي هاي سبز برگي و هم از سبزي هاي زرد و نارنجي مصرف شود. 

سبزي هايي مانند فلفل سبز، فلفل دلمه اي، كلم پيچ، گل كلم ،گوجه فرنگي حاوي ويتامين C زيادي بوده و به علت داشتن آنتي اكسيدان در پيشگيري از سرطانها مفيد هستند.

  سبزي هايي مانند هويج، كدو حلوايي، اسفناج حاوي ويتامين A بوده و علاوه بر پيشگيري از شبكوري در جلوگيري از سرطان هم مفيد هستند.

استفاده از سبزيها به ميزان ۳ تا ۵ واحد در روز توصيه مي شود. يك واحد از سبزيها عبارت است از يك ليوان سبزي هاي خام برگدار (كاهو واسفناج) يا نصف ليوان سبزيهاي پخته يا خام خرد شده ، يا نصف ليوان نخود سبز، لوبيا سبز وهويج خرد شده ، يا يك عدد گوجه فرنگي يا هويج يا پياز يا خيار متوسط.

سبزيها حافظ روده و ضد يبوست:

سبزي ها علاوه بر ويتامين ها و املاح حاوي فيبر هستند كه  اثر حفاظتي در برابر سرطان روده دارد و براي پيشگيري از يبوست نيز مفيد است.

تعدادي از سبزي ها و صيفي ها خام خورده مي شوند كه ويتامين هاي بيشتري به ما مي رسانند چون حرارت بعضي  از ويتامين ها خصوصا” ويتامين C را از بين مي برد.

سبزي ها و ويتامين E:

برخي از سبزي ها و صيفي ها پخته مصرف مي شوند مانند اسفناج ، هويج، چغندر، شغلم وكدو حلوايي . گاهي از يك نوع، هم آن را خام و هم پخته مصرف مي كنيم مانند هويج، كلم ها، فلفل هاي دلمه اي

بعضي از سبزي ها مانند اسفناج و گوجه فرنگي حاوي ويتامين E هستند. اين ويتامين براي كارآئي بهتر ساير ويتامينها خصوصا” ويتامين C اهميت زيادي دارد و اثر آن در جلوگيري از سرطان شناخته شده است.  ويتامين E اثر حفاظتي بر روي ريه ها در مقابل آلودگي هوا دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *