مواد غذايي که براي افراد ديابتي ناسب است
میوههای گوشتدار
دانهدار انواع میوههای گوشتی حاوی یك یا چند دانه كه به رنگهای قرمز یا بنفش موجود است مانند انواع انگور حاوی تركیبی طبیعی به نام آنتوسیانین هستند.
لـــوبیا
لوبیاها سرشار از فیبر هستند که موجب احساس سیری، تثبیت قندخون و کاهش کلسترول میشوند. در هر نصف فنجان لوبیای سفید، حدود ۱۰۰ میلیگرم کلسیم وجود دارد و این مقدار ۱۰ درصد از نیاز روزانه بدن به کلسیم را تامین میکند. لوبیاها همچنین سرشار از پروتئین میباشند. چربیهای اشباعشده کمی دارند
بروكلی
بروكلی غنی از كروم بوده كه در درازمدت نقشی اساسی و مهم برای تنظیم قندخون دارد.
گوشت مرغ
گوشت سینه مرغ در مقایسه با ران یا سایر قسمتها چربی كمتری دارد.
تخم مرغ
مطمئن باشید خوردن یك یا دو عدد تخممرغ در روز كلسترول خونتان را بالا نمیبرد و در عوض ساعتها شما را سیر نگه میدارد.
ماهی
یكی از دلایل فوت مبتلایان به دیابت ابتلا به ناراحتیهای قلبی – عروقی است. مصرف یك یا دو بار ماهی در هفته میتواند این احتمال را حداقل ۴۰ درصد كاهش دهد. دانه كتان
دانههای كتان غنی از پروتئین، فیبر، چربیهای خوب از نوعی كه در ماهی موجود است و منیزیم است. این مواد قندخون را تنظیم كرده و به سلولها در جذب انسولین كمك میكنند.
هویج
هویج یكی از منابع طبیعی غنی از بتاكاروتن است كه میتواند خطر ابتلا به دیابت را كاهش داده و قندخون را تنظیم كند.
سیب
رژیم غذایی خود سیب را بگنجانید زیرا سیب كالری بسیار پایینی دارد و فیبر آن بسیار بالاست و جلوی گرسنگی را میگیرد. سیب همچنین دشمن كلسترول بد است و میزان قندخون را كاهش میدهد.
جو
جو را به جاي برنج سفيد استفاده کنيد اين عمل باعث مي شود قند خون شما حدود هفتاد در صد پاييين بيايد فیبرهای حلال جو هضم را كند كرده و سبب جذب تدریجی قند میشود.
سبزیجات
فیبر حلال تمامی سبزیجات میتواند قندخون بالا را مهار كند. در ضمن سبزیجات غنی از پروتئین هستند و به راحتی میتوان آنها را جایگزین گوشت قرمز كرد.
کاکائوی سیاه
حاوی آنتیاکسیدان فلوونوید است و موجب تنظیم کلسترول بد و خوب میشود. همچنین، فشار خون را کاهش میدهد. حدود ۳۰ گرم کاکائوی سیاه، ۱۳۶ کالری و ۵/۸ گرم چربی دارد.
گوشت گاو
میتوانید قسمتهای كم چرب گوشت گاو را انتخاب كنید و یكچهارم بشقابتان را در هر وعده غذایی به آن اختصاص دهید. آواكات
شیر و ماست
اینها مواد غذایی غنی از پروتئین و كلسیم هستند و میتوانند به كاهش وزن كمك كنند. از سوی دیگر این مواد مقاومت در برابر انسولین را از بین میبرند.
انجير
انجیر، قند زیادی دارد. ۵۰ درصد انجیر خشک را قند تشکیل می دهد. همچنین منبع خوبی از پتاسیم ، منیزیم ، کلسیم ، فسفر و ویتامین های C , B , A است. انجیر منبع غنی فیبر غذایی می باشد. لیگنین یک نوع فیبرغذایی غیرمحلول است که به مقدار زیاد در انجیر وجود دارد و نقش عمده ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد. از انجیر می توان در رژیم های غذایی خاص مثل رژیم کم چربی ، کم سدیم ، پرفیبر ، کاهش وزن ، دیابتی استفاده کرد.
توتها
توتها شکلاتهای طبیعی محسوب میشوند، اما علیرغم ترکیب شیرینشان سرشار از فیبر و آنتیاکسیدان هستند. این آنتیاکسیدانها پلیفنولها نام دارند. یک فنجان شاتوت حاوی ۶/۷ گرم فیبر و ۵/۳ گرم آنتیاکسیدان است..
گردو
گردو حاوی مقادیر بالایی فیبر و پروتئین بوده و سوخت كندی دارد كه به تدریج به قند تبدیل میشود. از سوی دیگر غنی از چربیهای مونوی غیراشباع است كه برای سلامت مفیدند.
دانهها تمامی انواع دانهها
غنی از چربیهای خوب، پروتئین و فیبر هستند كه میتوانند قندخون را پایین نگه داشته و از ابتلا به ناراحتیهای قلبی – عروقی پیشگیری كنند. در ضمن این مواد منبع طبیعی استرول است كه چربی خون را كاهش میدهد.
جوی دو سر
جوی دوسر حاوی فیبرهای حلالی است كه در آب محلول بوده و یك خمیر را تشكیل میدهد. مصرف آن باعث میشود بین آنزیمهای هضمكننده در معده و مولكولهای آمیدون غذا در یك سد چسبناك به وجود بیاید. در نتیجه دستگاه گوارش مدت طولانیتری غذا را در خود نگه داشته و قندها به تدریج وارد خون میشوند.
عدس
عدس از خانواده حبوبات و سرشار از فیبر میباشد. ۱ فنجان عدس پختهشده حاوی (mcg) 360 فولیت است. عدس پروتئین فراوان و ویتامینها و املاح مختلفی نیز دارد.
روغن زیتون
روغن زیتون طلای مایع نامیده میشود زیرا حاوی تركیبات ضدالتهابی و قوی است كه محققان آن را با آسپیرین مقایسه میكنند. افرادی كه رژیم مدیترانهای دارند و روغن زیتون، میوه و سبزیجات، غلات و گوشت كمچرب میخورند كمتر به دیابت و ناراحتیهای قلبی و عروقی دچار میشوند.
كره بادام زمینی
مصرف كره بادام زمینی میتواند اشتها را كور كرده و سبب سیری بیشتر فرد در مقایسه با زمانی شود كه مواد قندی كم فیبر مصرف میكند. در ضمن كره بادام زمینی غنی از چربیهای مونوی غیراشباع است كه میتواند قندخون را تنظیم كند.
خرما
. سطح صاف، قهوهای رنگ و چسبندهای دارد و وقتی داخل دهانتان میگذارید، میتوانید از طعم شیرین و دلچسب و بافت فوقالعادهاش بهرهمند شوید. این میوه طبیعی حاوی فیبر (حدود ۴ گرم در هر هفت دانه) و برای افراد دیابتی یک میان وعده مناسب است. همچنین حاوی آنتیاکسیدان میباشد و
نان سبوسدار
مصرف زیاد نان سفید میتواند حساسیت بدن به انسولین را كاهش داده و سبب افزایش قندخون شود در صورتی كه نان سبوسدار دقیقا برعكس عمل میكند.
سیبزمینی شیرین
یك سیبزمینی شیرین كه در اجاق كبابی شده ۳۰ درصد كمتر از سیبزمینی معمولی قندخون را افزایش میدهد زیرا حاوی فیبر بالا و ریزمغذیهایی است كه ۴۰ درصد آنها از نوع حلال بوده و سبب كاهش كلسترول و كندی هضم غذا میشوند. در ضمن سیبزمینی شیرین غنی از كاروتنویید و رنگدانههای زرد و نارنجی است كه به ارگانیسمها اجازه عكسالعمل در برابر انسولین را میدهد. سیبزمینی شیرین همچنین غنی از اسید كوروژنیك است. این تركیب گیاهی طبیعی میتواند به كاهش مقاومت در برابر انسولین كمك كند.
مواد غذایی مضر برای تغذیه دیابتی ها
افراد ديابتي مصرف مواد نشاسته ای با روغن زیاد مانند سیب زمینی سرخ شده را به حداقل برسانند و در میان وعده از منابع کربوهیدرات کم چرب مثل نان برشته، نان سوخاری و بیسکویت های ساده و سبوس دار استفاده کنند.
دیابتی ها حتی بهتر است سبزی ها را آب پز کرده و حتی الامکان از سرخ کردن آنها امتناع کرد.
برای سالادها استفاده از سس کم چرب یا بدون چربی یا روغن زیتون به همراه سرکه، آب لیمو یاّ آب غوره کم نمک می توان چاشنی و طعم دهنده خوبی باشد.
مواد قندی ساده مثل قند و شکر، مربا، شربت و عسل که خیلی زود قندخون را بالا می برد باید از برنامه غذایی فرد دیابتی حذف شود و مصرف قندهای مرکب مثل خرما ، کشمش، انجیر و توت خشک جایگزین این مواد شود
میوه هایی که قند بالایی دارند مثل خربزه ، موز، طالبی، انگورعسگری قند بالایی دارند و باید از مصرف آنها پرهیز کنند ولی میوه هایی که شیرین نیستند مثل سیب گلاب و سیب درختی و یا خیار برای دیابتی ها بسیار مناسب است
استفاده از غذاهای رژیمی بتدریج باعث خوردن بیش از حد این مواد می شود و فرد به این نکته توجه نمی کند که این مواد کالری دارد و اگر باعث افزایش قند خون نشود، حتما چاق کننده است. این رژیم یعنی قرار گرفتن در یک چرخه معیوب، چون کسی که وزنش افزایش یابد، قندش از کنترل خارج می شود.
لبنیات کم چربی مصرف کنید.
از حبوبات و پروتئین سویا، در برنامه غذایی خود بیشتر استفاده کنید.
در هفته بیش از ۲ عدد زرده تخم مرغ مصرف نکنید
در طول روز حداقل ۸ لیوان آب بنوشید.
غذا را به صورت کم نمک مصرف کنید.
ترجیحاً از روغن مایع( به خصوص کلزا) استفاده کنید.
برای سرخ کردن مواد غذایی، از روغن های مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که مصرف غذاهای سرخ کردنی را باید محدود کنید .
از مصرف الکل و کشیدن سیگار خودداری نمایید یا دست کم مصرف آنها را محدود کنید.
همراه هر وعده غذایی، از سبزیجات استفاده کنید.
نان سنگگ و یا بربری ازنان لواش و ساندویچی بهتر است.
مصرف غذاهای چرب مثل کباب کوبیده، سوسیس، کالباس و غذاهای سرخ شده را محدود کنید.
فعالیت بدنی و ورزش، در پایین نگه داشتن قند خون و بهبود کیفیت زندگی بسیار موثر است. انجام ورزش را به صورت منظم شروع نموده و سعی کنید آن را به صورت یک عادت در آورید.
بهترین ورزش برای مبتلایان به دیابت پیاده روی است
روزانه دو نوبت و هر دفعه ۲۰دقیقه پیاده روی انجام دهید
وقتی قند خون از ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر بالاتر است ورزش نکنید.